Ikonográfia

art, Indonesia, Presentation, Wayang

Ezt a részt a Vajang, jávai báb- és árnyjáték (Kelényi Béla, Renner Zsuzsanna) című
könyv alapján készítettem el.

A szereplőket arcvonásaik, testfelépítésük, test és arcszínük, vagyis az ikonográfia szerint tudjuk besorolni. Jellem szerint megkülönböztethetünk, „jó” és „gonosz” bábokat, másrészt fejdíszük és ruházatuk, valamint jellegzetes ismertetőjegyeik alapján meg tudjuk a pontos kilétét és hovatartozását. A wayang purwa emberi alakot ábrázoló figuráin a kezeket és a lábakat oldalnézetben, míg a mellkas és a törzs pedig elölnézetben van. Merevítésként egy központi pálcát, gapitot, használnak, mely a fejrésznél van hajlítva. A karok a csuklóhoz rögzített pálcákkal (cempurit) mozgatható, s vannak bizonyos bábok, melyeknél csak az egyik kar mozgatható.

Az első figurák még nem voltak festve és áttörve. Festeni csak az iszlám vallás térnyerése után kezdték. Szigorú szabályok határozzák meg a bábok megjelenését. A komikus alaknak számító panakawanok egyedülálló jellegzetessége az előadásoknak. Ők az előadások során mindkét küzdő félt támogatják, mivel a földi uralkodókat és hősöket egyenlő módon kell szolgálniuk. Ruhájuk egyszerű sarong, ékszert alig viselnek. A másik különlegessége az előadásnak, az egy bőrből készült bábú, mely konkrétan több személyt, azaz egy hadsereget (rampong/ rampogan) ábrázol. Az állatfigurák nem olyan finoman megmunkáltak, mint az emberi alakok, de ebből adódóan kifejezőbbek.

Ahhoz, hogy meg tudjuk különböztetni a figurákat, meg kell vizsgálnunk azok testének méretét, felépítését, az arcuk formáját és azok díszítését. Ezek mind különböző személyiséget rejtenek, sőt még a társadalmi helyzete is megállapítható. Nagy segítség az
arc- és testszín, illetve a perforációk sokszínűsége. A legfinomabban díszített, egyben a legkisebb figurák a hercegnők; a harcosoknak, mindkét oldalt erőteljes a testfelépítésük, a szolgabohócoknak realisztikus, torz vonásaik vannak. Azok az alakok, melyek kifinomultak, vagyis a nemesek szemük majdnem zárt és mandulaformájú, az orruk pedig hegyes. A harcosoknak tompább az orruk, szemük félig zárt és ovális. Az óriásokra, vagy démonokra a vaskos lapított orr és kerek szem a jellemző.

16-17A haj- és a fejdíszeknek, valamint a fejfedők különböző variánsainak fontos szerepük van. Az istenek és a szellemek turbánt vagy koronát viselnek. A ruházatot nagyon szigorú szabályok határozzák meg. A királyok és a hercegek kendőt (bokongan), a csípőn a tőrt – kerist, a harcosok pedig nadrágot és csípőkendőt (dodot) hordanak. Az előkelő hölgyek szűk mellkendőt, illetve egy hosszabb csípőkendőt viselnek. Cipőt csak az isteneken és a szellemeken láthatunk, valamint esetenként kabátot és sálat viselnek. A fiatalok haja lágyan omlik a vállukra, míg az idősebbeknél a haj kontyban van. Az arcszíneknek fontos jelentéstartalmuk van. A fekete szín itt a belső nyugalmat, az alázatosságot, és a fizikai erő hangsúlyozását jelenti. A fehér vagy arany a tisztaságot és nemességet jelöl. A vörös szín a kegyetlenséget és a bosszúállást. Az arc és a test színe nem feltétlen egyeznek meg, vannak olyan esetek, amelyeknél két szín jelenik meg a báb testén. A bábok kifinomult perforálása igen fontos a megkülönböztetésnél. Az egyes testrészeknél és a ruhákon más
és más a motívum.

A wayang figurákkal szemben a golek bábok 9 részből állnak:

báb

  1. Fából készül, a törzs hangsúlyos, vállal derékkal és csípővel rendelkezik. A törzs függőlegesen át van fúrva, amelybe bambuszbot illeszkedik.
  2. A bambuszbot alsó és felső része hegyes a
    középső része pedig a törzset támasztja alá, ahol vastagabb.
  3. A bambuszbot vége a fej nyakfuratába illeszkedik
  4. A felsőkarokat a felsőtörzshöz rögzítik zsinórokkal
  5. A felsőkarokat a felsőtörzshöz rögzítik zsinórokkal
  6. Az alkarokat a felsőkarokhoz erősítik, melyekhez hozzá vannak faragva a kézfejek, amik nem mozgathatóak külön-külön.
  7. A tenyerekbe fúrt lyukak segítségével illeszkednek a pálcák a karhoz.derékkal és csípővel rendelkezik. A törzs függőlegesen át van fúrva, amelybe bambuszbot illeszkedik.
  8. A tenyerekbe fúrt lyukak segítségével illeszkednek a pálcák a karhoz.derékkal és csípővel rendelkezik. A törzs függőlegesen át van fúrva, amelybe bambuszbot illeszkedik.

 

Folytatom..

Hozzászólás