Batik

art, Darmasiswa, Darmasiswa Scholarship, Indonesia, Inspiration, Presentation, Scholarship, Searching, Tervezés, Traditional

A Batik egy igen népszerű művészeti ágazat Indonéziában. Szívesen viselik különböző események.

Ma a Batikról lesz szó, amiről már említettem, hogy igen nagy népszerűségnek örvend.

Honnan ismerték meg a Batikot? Azt még nem sikerült megfejtenie a tudománynak. Feltevések szerint Perzsiából vagy Egyiptomból érkezhetett ide, de mindegy 1000 éve virágzik már Jáván.

Általában igen aprólékos mintákkal dolgoznak a helyi művészek. Régen még igen hosszadalmas eljárás volt, egy-két hónapot is igénybe vehetett. S az igazi kézzel készült darabok még ma is hosszabb ideig készülnek, mint a géppel készült társaik.

A Batikok jellegzetes mintáit a következők: virágok, orchidea, pálma, állatok, mitikus lények, sárkány, Garuda madarat, esetleg geometrikus formák. Minden területnek megvannak a maga színe és motívumai. Akik értenek hozzá, azok már ránézésre tudják, az adott Batik hol készítették. Yogyakartában a barnás, esetleg kekes tónusok a jellemzőek.

Batikolni szeretnél, de nem tudod, hogy hogyan is kezdj hozzá? Először is kezdjük azzal mi kell beszerezni hozzá: textil, viasz és egy ehhez tartozó kis melegítő, textil festék, és Batik pipa, azaz canting. Kezdőként érdemes felrajzolni a mintát, és csak ezek után érdemes elkezdeni átrajzolni a viasszal. Én sokszor a textil mind a két oldalán felviszem a viaszt. Ennek a festésnél lesz jelentős szerepe, hiszen aviaszolt részek fehéren maradnak, s ha nincs elég viasz valahol, akkor a festék könnyedén be tudja fogni ezt a részt is.

Ha már a festéssel is megvagyunk a festéket fikszálnunk kell, majd csak ez után tudjuk eltávolítani a viaszt a festékről. Mindegyik esetben kell hagyni száradni az anyagot. Ha nem várunk eleget a festék nem fog megmaradni a textilen és fehér folt fog megjelenni.

A festéshez tartozik még, hogy mi az egyetemen természetes anyagból készült festéket használtunk, így ezért volt szükség a fixálásra, s ez régen sem volt másképp. Éppen ezért volt hosszabb folyamat. A folyamat felgyorsítása végett jött létre a gépi batik, mely sokkal gyorsabbá teszi a batikok gyártását. Ez mellett már nyomó formákat is gyártanak melyeket forró viaszba mártva, majd a textilre nyomva gyorsabban készíthetünk mintákat, ezzel is gyorsítva a saját munkánkat. Ezt a technikát én is alkalmaztam, főleg amikor, már nem volt sok időm a saját batikjaim elkészítésében.

A régre visszanyúló batik hagyománya főképp Jáva szigetére koncentrálódik, de Szumátrán is élnek olyan művészek, akik ezt a nemes hivatást tanulták ki és hozták el ide.

Salam

Diána

Hozzászólás