Ikonográfia #3

art, Indonesia, Searching, Wayang

A fejdíszeknek is fontos szerepe van abban, hogy megtudjunk sok mindent a szereplőkről. A nemes férfiak, ha nem viselnek koronát, akkor a hajukat zárt vagy nyitott kontyba fésülik. Ám ha ez nem teljesül, akkor fejüket sapka fedi. Ennél sokkal több fejdíszt is viselhetnek a férfiak: diadém, füldísz, hátrafele néző griffmadárfej (Garuda). A nemesi származású nők is ezeket a fejdíszeket hordják, ám ezek egyszerűbbek, mint a férfiaké, illetve díszfésűt használnak.

A legdíszesebb fejék a kormányzó királyoké. Az istenek és a remeték fejkendője csavart, s gyakran más díszekkel együtt jelennek meg. Vannak olyan bábok, melyek jávai típusú kendőt viselnek, mások pedig fezt hordanak, mely füldísszel együtt jelenik meg.

A már fent említett dolgok mellett szeretnék még pár szót írni a kezekről, s azok  állásáról.

  1. kéz0A kezek derékszögben állnak, melyek visszahajlanak. Ez a kéztípus a nemeseké. Itt a bábok körme hosszú, melyet pancanaka néven emlegetnek. Ez csak pár hősnél figyelhető meg. (Bima, Hanuman valamint olykor Baju istenen is láthatjuk)
  2. A kézfej kissé behajlított állapotban láthatjuk. A majmok jellegzetessége. (Kivétel ez alól Hanuman)
  3. A kézfej nagy és lapos: miniszterek, közönséges emberek és démonokra jellemző. (A kivételek itt is lehetségesek)
  4. A jobb kéz zárt ökölben, míg hüvelykujj egyenesen van tartva. Ide tartoznak: papok, remeték, valamint a szolgálók közül Semar.
  5. Itt is a jobb kéz ökölbe szorítva jelenik meg, azzal a kivétellel, hogy a mutató és a középső ujj is egyenes. (Petruk)
  6. A csukló törött: Gareng
  7. A jobb kéz ökölbe van szorítva: Cepot

A bábokat nem csak ezek szerint tudjuk típusokba rendezni. A fizikai tulajdonságaik is sokat számítanak egy-egy karakternél, ilyen például a fej- és kéz tartása is. Így nagyjából huszonöt ilyen csoportot különböztetünk meg. A bábok efféle megkülönböztetésére alkalmaznak egy ellentétpáron alapuló rendszert: az alust és a kasart. Ebből következik, hogy vannak kifinomult és durva személyiséget. A kifinomult bábuk közül Yudistira aki magasan képviseli ezt a csoportot törékeny testfelépítésével, vékony, hegyes orrával. Az alusz – kifinomult – tulajdonságok az embereket a hétköznapi életben is ámulatba ejti, a kasar – durva – tulajdonsággal rendelkezőktől pedig kissé tartanak. A fizikai tulajdonságok alapján további hat csoportot különböztetünk meg:

  1. Lijepan: Ezen bábok teste törékeny. További testi jellemzőik, orruk keskeny, hegyes; mandulavágású szemek, apró pupillákkal; a lábak pedig kis távolságra helyezkednek el egymástól. Fejük lehajtott és fegyelmezett, mely kifinomult jellemet mutat. Ide tartozik: Yudistira, Arjuna, Irawan és Sembadra.
  2.  Lajapan: hasonlóak a fent említett típushoz. Ez a csoport agresszívebb és aktívabb, mint a lijepan csoport. Tekintetük előre szegezett. Ide tartozik: Karna, Kresna és Srikandi.
  3. Kedelen: Testfelépítésük közepes méretű. Orruk hegyes és szintén közepes, szemük pedig ovális. A királyokat és a nemeseket ábrázoló bábok. Természetük heves, szeszélyesek és vakmerőek.
  4. Gagah: a legnagyobb méretű bábok. Orruk és szemük nagy, kerek. Testük széles, nagy, mivel erős harcosok. Előnyük a raksasa figurákkal szemben, hogy magasabb az intelligencia szintjük, így mindig és könnyebben le tudják győzni a raksasakat. Bima, Duryudana és Gatutkaca a legfontosabb típusok.
  5. Gusen: Szintén nagy testű bábok, ám méretben közepesek. Az ínyük a szájukból kilátszik, ez értelmezhető annak, hogy gúnyolódnak, vagy éppen nevetésük ostoba. Modoruk durva, viselkedésük pedig túlnyomórészt erőszakos.
  6. Raseksa: a raksasa bábok tartoznak ebbe a csoportba. Embert evő szörnyek, durva vonásokkal kiegészítve. Cselekvés előtt nem gondolkodnak, ebből adódóan a következmények durvák lesznek.

Hozzászólás