Mit és hol váltsak?!

Bali, Egyéb, Indonesia

Az indonézekkel kapcsolatban nagyon oda kell figyelni, milyen pénzt adunk és kapunk vissza. Hol váltsunk és mit – USD-t, Eurót?

Ha már volt szó bankokról, akkor szeretném az indonéz rúpiáról és a váltásáról kicsit beszélni neked. A saját tapasztalataimmat szeretném elsősorban megosztani.

Először is szeretnék pár információt megosztani a rúpiával kapcsolatosan. A függetlenség előtt nem volt egy egységes pénzneme az országban, egyszerre többel is lehetett fizetni. 1949-ben vezették be, mint hivatalos fizetőeszközt, ám még ekkor is – egészen 1965-ig – volt olyan része Indonéziának, ahol még nem volt jellemző a használata, mint például Riau és Pápua területe.

Ám 1965-re annyira elértéktelenedett a rúpia, hogy új rúpiát kellett bevezetni, mely 1000-szeresét érte az előzőnek. Azóta is folyamatosan romlik és magas az értéke. Az 1998-as ázsiai gazdasági válság tovább rontott a rúpia helyzetén. Majd 2016 óta új bankjegyeket ad ki a kormány, s a régiek visszavonásra kerülnek.

Érdemes már amerikai dollárral a zsebünkben érkezni az országba, mivel ezt váltják a legjobban; valamint újabb kiadású bankjegyeket ajánlott kérni. Ha szeretnéd átváltani azt vagy rögtön a reptéren, vagy bankban tedd meg. Mielőtt átváltanád a pénzed nézd meg mennyit kell kapj kézhez, s még ott helyben számold át meg van-e az adott összeg, amit előtte kiszámoltál. Persze egy minimális eltérés még belefér, de ha elég nagy az eltérés, akkor mindenképpen szólni kell. Hiszen sokszor van, hogy elég durván elszámolják a pénzt. Az egyik ismerősöm járt már így, pont a reptéren. Míg egy másik ismerősömnek és nekem normálisan átváltották a pénzünket, addig neki jóval kevesebbet adtak oda.

A bankon kívül csak a WesterUnion-ban érdemes még váltani, ott ez a váltó a legmegbízhatóbb. A kisebb no-name váltókat nem ajánlom. Főképpen Balin lelhetőek fel az utcán random emberek, akik felajánlják szívéjes segítségüket pénzváltásnál, ám inkább ezeket mosolyogva utasítsuk vissza. Ha szeretnéd, egy kicsit fényezni a helyzeted a váltóknál, rendezd a pénzed sorrendbe, vagy a sorzsáma, vagy az értéke alapján.

Hozzászólás